Fortuna Sittard wint opnieuw in eigen huis

Zaterdagavond heeft Fortuna Sittard voor de vierde opeenvolgende keer een competitiewedstrijd in eigen stadion in haar voordeel weten te beslissen. Invaller Rasmus Karjalainen scoorde twaalf minuten voor tijd het winnende doelpunt: 1-0. Voor de Fin de eerste officiële goal in Sittardse dienst.

Met de kenmerkende Scandinavische nuchterheid stond de matchwinnaar na afloop de verzamelde pers te woord: “Een prachtige maand voor mij. Eerst de kwalificatie met de Finse nationale ploeg voor EURO 2020 en dan vanavond deze belangrijke treffer scoren. Dat geeft natuurlijk een goed gevoel.”

Minuut stilte voor Pim Verbeek
Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van Pim Verbeek. De geboren Rotterdammer overleed deze week op 63-jarige leeftijd. Verbeek promoveerde als trainer met Fortuna Sittard in 1995 naar de Eredivisie, tegen Telstar werd toen na een 2-0 zege het kampioenschap behaald. Verbeek was ook nog als technisch directeur actief voor de geel/groenen. Spelers van beide teams droegen rouwbanden. In het seizoen 1992-1993 fungeerde Verbeek als hoofdtrainer van FC Groningen.

Weinig kansen in de eerste helft
Beide ploegen hadden het nodige respect voor elkaar, bleek in de eerste helft. FC Groningen, dat in de competitie zes keer niet meer had verloren (waaronder vier zeges), wilde niet al te veel risico lopen. Toch kreeg Fortuna Sittard al in de derde minuut een grote kans om de score te openen. Na een lange bal van Clint Essers stormde Vitalie Damascan op doelman Sergio Padt af. De snelle aanvaller kreeg in het strafschopgebied een zetje van Groningen aanvoerder Mike te Wierik. Scheidsrechter Martens weigerde echter om de bal op de stip te leggen. Groningen was voor rust slechts één keer gevaarlijk, een kopbal van Joel Asoro eindigde naast het doel. De thuisclub was dreigender, keeper Padt reageerde onder meer attent op een inzet van Branislav Ninaj, die intikte na een voorzet van Felix Passlack. Op slag van rust was Damascan opnieuw dicht bij een treffer, met wat geluk bleef Groningen overeind.

Hoofdrol voor Alexei Koselev
In de tweede helft eiste Fortuna Sittard doelman Alexei Koselev een hoofdrol op. ‘King Koselev’, zoals hij door de fans van Fortuna liefkozend wordt genoemd, redde uiterst fraai op inzetten van Ajdin Hrustic en Mo El Hankouri. Het werd gaandeweg de wedstrijd steeds duidelijker dat degene die de eerste treffer zou weten te scoren, de drie punten zou meenemen. Ondanks het Groningse overwicht bleef Fortuna Sittard uiterst gedisciplineerd spelen en wachten op die ene kans die uiteindelijk altijd komt.

Gouden wissel
Na ruim zeventig minuten maakte Rasmus Karjalainen zijn opwachting in het team, hij verving de geblesseerde aanvoerder Jorrit Smeets. Nauwelijks zeven minuten later bekroonde de Fin zijn optreden met een mooi doelpunt, ook nog een keer na de beste aanval van de avond. Mark Diemers maakte zich fraai vrij op het middenveld en zette de eveneens ingevallen Bassala Sambou aan het werk. De sterke aanvaller behield in het strafschopgebied het overzicht en speelde opnieuw Diemers aan. Vanaf de rand van het strafschopgebied haalde deze uit, keeper Padt redde in eerste instantie fraai. Karjalainen was echter attent en haalde van zo’n zeven meter hard uit: 1-0. Groningen zette in de resterende tijd alles op alles om de nederlaag te voorkomen, echte kansen kregen de bezoekers echter niet meer.

‘’Complimenten aan het team”
Groningen coach Danny Buijs vond dat zijn team slecht had gespeeld: “We hebben het niveau van de voorbije weken niet kunnen halen. Dat is balen, zeker met zo’n lange terugreis voor de boeg.” Fortuna Sittard coach Sjors Ultee was blij met de zege: “Misschien is de opmerking van de trainer van Groningen dat zijn ploeg vandaag niet goed speelde, het grootse compliment aan onze ploeg. We hebben heel georganiseerd gespeeld en weinig weggegeven. Opnieuw een belangrijk zege in eigen huis.”