Alflen: 'FC Utrecht is individueel een sterke ploeg'

Fortuna Sittard neemt het komende zaterdag in eigen huis op tegen de nummer zeven van de ranglijst: FC Utrecht. In het eerdere onderlinge duel speelde de ploeg met 1-1 gelijk. Iemand met een verleden bij de Domstedelingen is assistent-trainer Robby Alflen. Samen blikken we terug op zijn tijd in Utrecht en kijk we vooruit op de wedstrijd van zaterdag.

Voor Alflen begon zijn profloopbaan bij de plaatselijke FC uit zijn geboortestad Utrecht. Tussen 1985 en 1991 kwam hij maar in totaal 142 keer uit voor de club. “Ik was een controlerende middenvelder die vooral wilde voetballen.  Ik wilde niet alleen maar achter mijn man aan lopen. Natuurlijk stond ik verdedigend wel mijn mannetje, maar ik wilde vooral voetballend spelen.”

Na zijn spelersloopbaan keerde Alflen weer terug naar Utrecht. Tussen 2011 en 2014 was de huidige assistent-trainer actief als trainer. In 2014 werd hij doorgeschoven als eindverantwoordelijke. “Het was geen makkelijk jaar. Tot de winterstop was de voorhoede continue geblesseerd, dus kwamen we af en toe wat te kort voorin. Maar we hadden uiteindelijk wel het record aantal doelpunten, dat was een mooi detail. Maar toch koos ik ervoor om na dat jaar te stoppen als hoofdcoach van FC Utrecht.”

Alflen ziet vanaf de kant dat Fortuna Sittard zich steeds verder ontwikkeld. “Ik ben er natuurlijk wel pas vanaf december bijgekomen, maar ik zie dat de spelers zich goed ontwikkelen. Deze ontwikkeling zien we terug in het individu en in de ploeg. Als de spelers beter worden gaat de ploeg ook groeien en andersom. Vanuit vastigheid en duidelijkheid, en ze laten spelen vanuit hun eigen kracht, zie je dat er een groei zit. In die drieënhalve maand dat ik bij de club ben heb ik deze individuele ontwikkeling echt heel veel gezien.”

Alflen gaat de resterende competitiewedstrijden in met een duidelijk doel voor ogen. “Wij blijven tot de laatste dag vechten om een plekje in het linkerrijtje. Als wij dat vol kunnen houden en we kunnen mee knokken voor een plek in de linker kant van de ranglijst, dan vind ik dat we een geweldige prestatie hebben weggezet. Zeker als je ziet waar we vandaan komen.

Voor de Utrechter is de wedstrijd tegen FC Utrecht een mooi moment. “Maar ik bekijk de wedstrijd natuurlijk wel net zoals alle andere wedstrijden, om zo goed mogelijk voor te bereiden. Natuurlijk blijft het wel een club waar ik vanaf jongs af aan al betrokken bij ben geweest en is het ook leuk is dat je sommige mensen weer tegenkomt waar je mee gewerkt hebt. Ik heb er zin in.”

Vol goede moed kijkt Alflen uit naar het duel van zaterdag: “FC Utrecht is individueel een sterke ploeg. Toch vind ik ze nog af en toe wat wisselvallig. Bovendien denk ik dat wij een moeilijk te bespelen ploeg zijn, net zoals we dat tegen andere sterke tegenstanders al eens hebben laten zien. We hebben zeker kans om te winnen.”