Afstandsschoten krijgen Fortuna op de knieën

Fortuna Sittard heeft zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur met 1-4 verloren. Na een goede eerste helft waarin Burak Yilmaz voor de openingstreffer zorgde, kantelde het duel vooral in het laatste kwartier helemaal in het voordeel van de gasten. Met vier treffers van afstand, de een nog mooier dan de ander, wisten de Friezen het duel in hun voordeel te beslissen.

Fortuna Sittard speelde een verdienstelijke eerste helft. De ploeg begon fel en goed georganiseerd, in verdedigend opzicht gaf men nauwelijks iets weg. Na tien minuten spelen kwam de thuisclub op voorsprong. Mats Seuntjens speelde op eigen helft Inigo Córdoba aan, deze begon op links aan een lange rush. Hij bediende Burak op maat, bij de tweede paal verschalkte de gelouterde spits met een bekeken inzet Cambuur doelman Joao Virginia: 1-0.

Fortuna bleef daarna dreigend, een vrije trap van Seuntjens van ruim 35 meter kon maar net onder de lat vandaan worden getikt door Virginia. Na iets meer dan twintig minuten spelen verzuimde de thuisclub de score te verdubbelen, na een snelle aanval over diverse schijven kwam Córdoba oog in oog met de keeper van Cambuur. Dit keer kon de doelman ingrijpen, mede door een niet optimale balaanname van de snelle Spanjaard. Henk de Jong, de trainer van Cambuur, was duidelijk ontevreden over het verloop van de wedstrijd. Hij wisselde acht minuten vóór rust al twee keer, tijdens de pauze zelfs een derde keer.

Direct na rust moest Fortuna Sittard een enorme dreun incasseren. Één van de invallers aan Cambuur zijde, Michael Breij, haalde van zo’n twintig meter op een prachtige manier uit. De bal verdween in het Sittardse doel achter Yanick van Osch: 1-1. In de fase die daarop volgde had Fortuna Sittard het moeilijk, de gasten hadden het betere van het spel. Van Osch voorkwam een tweede treffer, hij pareerde op prachtige wijze een inzet van Roberts Uldrikis.

Gaandeweg herstelde Fortuna Sittard de verhoudingen in het veld en kwam ook zelf weer tot enkele goede kansen. Burak schoot net over, na een hoekschop van George Cox, en ook Paul Gladon was dicht bij een tweede treffer, op aangeven van de sterk spelende Arianit Ferati. In de slotfase sloegen de gasten genadeloos toe. Elf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd haalde middenvelder Mees Hoedemakers hard uit, via de binnenkant van de paal trof hij doel: 1-2. Er ontstond nu veel ruimte op het veld omdat Fortuna alles op de aanval gooide om alsnog de gelijkmaker te produceren. De doelpunten vielen echter aan de andere kant, opnieuw Hoedemakers en Jasper ter Heide zorgden met schoten van afstand voor de 1-4 eindstand.  

Opstelling:
Van Osch, Tirpan (76’ Pinto), Siovas (’80 Dogan), Guth, Cox, Duarte, Gladon (’60 Basset), Ferati, Córdoba (’60 Noslin), Seuntjens, Burak.